Ders İçerikleri

TC
ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
RUS DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ
I. YARIYIL
RDE 101 Rus Dili I (Fonetik)
6 AKTS kredisi 1. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/ 4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ
Rus dilinin fonetiği ve doğru telaffuzu, Rus fonetiği hakkında genel bilgi,  Rus dili seslerinin sınıflandırılması, Ünlü seslerin sistemi, ünsüz seslerin sistemi, ünlü seslerin söyleniş özellikleri, ünsüz sessizlerin söyleniş özellikleri, ünsüzlerde eşleşme, yumuşaklık ve sertlik, Rus dilinin fonetik kuralları, ünlülerin incelmesi, hecenin genel özellikleri, Rus dilinde sözcüklerin hecelere bölünme kuralları, Rus dilinde vurgunun genel özellikleri, fonetik transkripsiyonun kuralları.
 
RDE103 Rusça Okuma Bilgisi I
6 AKTS kredisi I. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
6kredi/ 6 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ
Dersin amacı, dönem boyunca katılımcılarına kazandırmaya çalışılacak olan yeti hakkında giriş (derse devam, derse katılım, not verme-değerlendirme biçimi). Okumanın anlamsal boyutları ve işlevi. Harf, hece, kelime, tümce. Metin (Daire. Moskova. Aile. Siz Rusça anlıyorsunuz? Caddemiz. Araç. Günüm. Tatil gün. Yeni ev. Kitapçı. Üniversitemiz. Lezzetli yemek. Nasıl dinleniyorsunuz? Hava durumu. Spor. Üniversite kütüphanesi. Hepisi okuyor. Rus adları. Derste. Rus bölümümüz. Diyalog: Tatil. Öğretmen ve öğrenci. Konuşmalar; araçta, mağazada, derslikte, günüm, gezide vb.
Sesli olarak kompozisyon oluşturma: eve mektup, arkadaşım Ahmet’e mektup, arkadaşım, üniversite arkadaşlarım, misafirlikte vb. Metin oluşturma: mevsimler, bir arkadaşlığın hikâyesi, çalışmak, hayatın en esas amacı, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kırım vb.
 
RDE105 Rusça Yazma Bilgisi
6 AKTS kredisi I. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
6 kredi/ 6 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: yazma becerisi, yazılı iletişim becerisinin geliştirilmesi,
İletişimci oyunlar yolu ile yazma alıştırmaları,
Dili doğru ve düzgün kullanma,
Yazılı metinleri ve mesajları doğru olarak anlatabilme,
Sınıf içi uygulamalarda yazma becerisini geliştirmeye dönük çalışmalar,
Özellikle her seviyede noktalama işaretleri ve Rusçaya özgü yazım kuralları.
 
RDE107 Bilgisayar Teknolojileri ve Kullanımı
6 AKTS kredisi I. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Bilgi teknolojilerinin tarihsel gelişimi, Bilgisayarın tarihçesi, Bilgisayar çevre birimleri ve kullanımı, Windows kurulum ve kullanımı, Denetim Masası Klasörleri kullanımı, Kısayol tuşları kullanımı. Bilgisayar ve bilgisayar sistemlerinin tarihi gelişimi, bilgisayarın bugünkü kullanım alanları, bilgisayarın yapısal parçaları, İnternet, e-Mail, çeşitli organızasyonlarda bilişim teknolojisinin getirebileceği olası değişiklikler. MS-DOS 'a giriş, en çok kullanılan DOS komutları, Windows İşletim Sistemi, MS Word; dosya yaratma, kaydetme, açma, dosyalar üzerinde çeşitli değişiklikler yapabilme, kopyalama, yapıştırma, uzun dosyaları idare edebilme, tablolar. MS Power Point sunu programı; Slayt hazırlanması, varolan slaytlar üzerinde değişiklikler yapma, zaman ayarlamaları, tablolar ve grafiklerin kullanımı, sunu programlarının Web üzerinden yayınlanması.

YDİ101 Yabancı Dil (İngilizce) I
2 AKTS kredisi I. Yarıyıl -Güz, I. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen çerçeve doğrultusunda öğrencilere temel İngilizce yapıları sunulur. Ders tüm 1.sınıf öğrencileri için zorunlu ders niteliğinde olup, iki dönem boyunca haftada 2 ders saati olarak verilir. Dönem boyunca öğrencilere dört temel becerinin yanı sıra gündelik yaşamda kullanabilecekleri dil becerileri de edindirilmeye çalışılır.
 
TDİ101 Türk Dili I
2 AKTS kredisi I. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
2 kredi/ 2 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: 1. Hafta: Tanışma. Türk Dili dersinin amacı, ilkeleri ve konuları hakkında bilgilendirme.
2. Hafta: Dil nedir? Dilin doğuşu, gelişimi ve özellikleri. Dil aileleri ve sınıflandırmaları. Konuşma dili ve yazı dili, anadili, lehçe ve ağız nedir? Dil-kültür-uygarlık ve dil-düşünce-duygu bağlantılarının tanımı ve önemi. 
3. Hafta: Yeryüzündeki diller, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, dil aileleri, Türk dilinin­ gelişimi ve tarihî dönemleri. Günümüzde Türk dilinin dünyadaki ve Türkiye'deki durumu. Sınıf içi tartışma ve değerlendirmeler.
4. Hafta: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Edebi dönemlerin sadeleşmedeki rolü.
5. Hafta: Dil Devrimi'nden önceki gelişmeler, Cumhuriyet Dönemi, Harf Devrimi, Dil Devrimi.
6. Hafta: Ünsüzlerin nitelikleri, ünsüz uyumu, ünsüz düşmesi, bazı kelime ve eklerin yazılışı, sayıların yazılışı, büyük harflerin kullanıldığı yerler.
7. Hafta: Ses, Türkçede sesler ve ses uyumları, ünlü daralması, ünlü düşmesi.
8. Hafta: Türk dili yazım kuralları ve noktalama. Türk dili yazım kurallarına genel bakış; günlük konuşma dilinde, edebiyatta ve bilimsel yazılarda sık karşılaşılan sorunlar. Türkçede anlam, yapı ve çeviri yanlışları.
9. Hafta: VİZE SINAVI
10. Hafta: Yazılı anlatım türleri ve özellikleri, dilekçe, özgeçmiş, başvuru yazısı, rapor, tutanak, iş mektubu ve resmî yazılar.
11. Hafta: Kaynakça düzenleme ve gösterme sistemleri. Bilimsel araştırma nedir? Bilimsel araştırmalarda hazırlık, bilgi toplama, verileri çözümleme, bulguları yorumlama ve rapor etme süreçleri.
12. Hafta: Doğru konuşma ve yazma bilgileri, Türkçeyi geliştirmek ve zenginleştirmek neler yapmalıyız?
13. Hafta: Dönem ödevi olarak verilen romanların veya izlenen bir tiyatro eserinin yazılı ve sözlü olarak değerlendirilmesi, sınıf içi tartışmalar.
14. Hafta: Vize öncesi dönem içinde ele alınan konuların uygulamalı tekrarı.
 
AİT 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
2 AKTS kredisi I. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Osmanlı İmparatorluğu'nun Dağılışı (XIX Yüyıl) . Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Anadolu'daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisi'nin Açılışı, TBMM'nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, Kütahya - Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki Antlaşmalar, Saltanatın Kaldırılması, Lozan Barış Antlaşması, Cumhuriyet'in İlanı.
 
II. YARIYIL
RDE102 Rus Dili II (Leksikoloji)
6 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/saat 4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: 1. Kelime birleşmelerini ve kategorilerini ayırt edebilmekte ve örneklendirebilmektedir.
2. Kelimeler arasında bağlantı kurabilmektedir.
3. Kelimelerdeki sosyal ve kültürel özellikleri tespit edebilmektedir.
4. Kelimeyi dilbilimsel gösterge olarak analiz edebilmektedir.
5. Leksikoloji ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmektedir.
6. Leksikolojinin tanımı ve içeriği.
7. Leksikolojiye ait disiplinler.
8. Leksikoloji ve leksikografi
9. Dilsel gösterge olarak kelimeler
10. Sosyal ve kültürel özelliği yönünden kelimeler
11. Sosyal ve kültürel özelliği yönünden kelimeler
12. Kelimeler arası ilişkiler: kelimeler arası anlam bağlantısı
13. Kelimeler arası ilişkiler: kelime ailesi, kelime alanları
14. Deyim bilgisi (Phraseologie)
15. Kelime bağlantıları (Kollokation)
16. Deyimleşmiş biçimler (Idiom)
 
RDE104 Rusça Okuma Bilgisi II
6 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar,2. Dönem
6 kredi/saat 6 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Dersin amacı, dönem boyunca katılımcılarına kazandırmaya çalışılacak olan yeti hakkında giriş (derse devam, derse katılım, not verme-değerlendirme biçimi). Okumanın anlamsal boyutları ve işlevi. Okumanın iletişimsel boyutları (yazar, okur, amaç, metin, iletişim konumu). Öğretici nitelikli metinleri okuma (Konuyu araştırma, iletiyi bulma, konuya bakış açısını belirleme). Kurmaca metinleri okuma (yansıtılan, ileti, olay akışı-olay örgüsü vs…). ,Şiirleri Okuma (Şiirsel söylem, imge örüntüsünü araştırma). Seçilen deneme ve makaleler üzerinde tartışma. Seçilen roman üzerine tartışma.
 
RDE106 Rus Folkloru
6 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/saat 4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Folklor – sözlü halk sanatının özellikleri ve gelişim evreleri. Türleri. Geleneksel folklor şiiri: takvimsel-geleneksel, doğum -vaftiz törenleri. Folklorda epik tür: masallar, bılinalar, efsaneler. Halk türküleri: tarihi ve lirik türküler, kahramanlık türküleri, ballad ve çastuşkalar. Halk oyunları. Halk tiyatrosu: canlı ve kukla tiyatroları. Çocuk folkloru. Folklorda kahramanlık, vatan sevgisi, emek  ve aşk konuları.
Rusya'da folklor bilimin gelişimi. Genel olarak Rus folklor türleri. Folklor türlerinin ayrı ayrı incelenmesi. Folklor türlerinin ayrı ayrı incelenmesi. Folklor türlerinin ayrı ayrı incelenmesi. Folklor türlerinin ayrı ayrı incelenmesi. 12.yy.Rus Edebiyatı ve önemli eserler. 13.Yy. Rus Edebiyatı ve önemli eserler. 15.-16.yy.Rus Edebiyatı. 17.Yy. Rus Edebiyatı ve önemli eserler.
Çağdaş folklor. Eski Rus Edebiyatını özellikleri. Vakainameler. “Povest’ vremennıh let”.
Rus edebiyatını doruğu sayılan “Slovo o polku İgor’eve”. Destanın Rus edebiyatında önemi. “Razoreniye Ryazani Batıem”de – askeri hikaye türünün özellikleri. “Jitiye Aleksandra Nevskogo”da yenilikçi çizgiler. Safoni Ryazants’ın ‘Zadonşina’ eserinde Kulikova dövüşünün tasviri. “Domostroy” mecmuası. ‘Povest’ o Petre i Fevronii’. İvan Perersvetov’un ‘Skazaniye o Magmet Saltane’. Nestor İskender’in ‘Vzyatiye Tsargrada turkami v 1453 godu’. ‘Povest’ ob azovskom osadnom sidenii donskih kazakov’. 17 yy hiciv hikayeleri. ‘Jitiye Protopopoa Avvakuma, im samim napisannoye’.
 
RDE108 Slav Filolojisi
6 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/saat 4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ:
Rus tarihi ve Rus kültürü, hayat felsefesi incelenecektir.
 
AİT 102 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II
2 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 1. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.
 
 TDE102 Türk Dili II
2 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: 1. Hafta: Tanışma. Türk Dili dersinin amacı, ilkeleri ve konuları hakkında bilgilendirme.
2. Hafta: Dil nedir? Dilin doğuşu, gelişimi ve özellikleri. Dil aileleri ve sınıflandırmaları. Konuşma dili ve yazı dili, anadili, lehçe ve ağız nedir? Dil-kültür-uygarlık ve dil-düşünce-duygu bağlantılarının tanımı ve önemi.
3. Hafta: Yeryüzündeki diller, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, dil aileleri, Türk dilinin­ gelişimi ve tarihî dönemleri. Günümüzde Türk dilinin dünyadaki ve Türkiye'deki durumu. Sınıf içi tartışma ve değerlendirmeler.
4. Hafta: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Edebi dönemlerin sadeleşmedeki rolü.
5. Hafta: Dil Devrimi'nden önceki gelişmeler, Cumhuriyet Dönemi, Harf Devrimi, Dil Devrimi.
6. Hafta: Ünsüzlerin nitelikleri, ünsüz uyumu, ünsüz düşmesi, bazı kelime ve eklerin yazılışı, sayıların yazılışı, büyük harflerin kullanıldığı yerler.
7. Hafta: Ses, Türkçede sesler ve ses uyumları, ünlü daralması, ünlü düşmesi.
8. Hafta: Türk dili yazım kuralları ve noktalama. Türk dili yazım kurallarına genel bakış; günlük konuşma dilinde, edebiyatta ve bilimsel yazılarda sık karşılaşılan sorunlar. Türkçede anlam, yapı ve çeviri yanlışları.
9. Hafta: VİZE SINAVI
10. Hafta: Yazılı anlatım türleri ve özellikleri, dilekçe, özgeçmiş, başvuru yazısı, rapor, tutanak, iş mektubu ve resmî yazılar.
11. Hafta: Kaynakça düzenleme ve gösterme sistemleri. Bilimsel araştırma nedir? Bilimsel araştırmalarda hazırlık, bilgi toplama, verileri çözümleme, bulguları yorumlama ve rapor etme süreçleri.
12. Hafta: Doğru konuşma ve yazma bilgileri, Türkçeyi geliştirmek ve zenginleştirmek neler yapmalıyız?
13. Hafta: Dönem ödevi olarak verilen romanların veya izlenen bir tiyatro eserinin yazılı ve sözlü olarak değerlendirilmesi, sınıf içi tartışmalar.
14. Hafta: Vize öncesi dönem içinde ele alınan konuların uygulamalı tekrarı.
 
YDİ102 Yabancı Dil (İngilizce) II
2 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
2 kredi/saat 2 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen çerçeve doğrultusunda öğrencilere temel İngilizce yapıları sunulur. Ders tüm 1.sınıf öğrencileri için zorunlu ders niteliğinde olup, iki dönem boyunca haftada 2 ders saati olarak verilir. Dönem boyunca öğrencilere dört temel becerinin yanı sıra gündelik yaşamda kullanabilecekleri dil becerileri de edindirilmeye çalışılır.
 
III.YARIYIL
RDE201 Rus Dili (Morfoloji)
6 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/saat 4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Rusça söz dizim kurallarının pekiştirilmesi. Önek alan isim, sayı sıfatfiiller, edilgen sıfatfiiller, zamirler, edatlar ve bağlaçların cümle içinde kullanım özellikleri. Durum anlaması. Rus gramerinin özellikleri. İsimler. İsimlerde cins, tekil çoğul ve hal kategorileri.  Zamirler.  Şahıs zamirleri .  “Zamir (Şahıs) + İsim” cümlelerin olumlu ve olumsuz kalıpları.   İyelik zamirler. “Zamir (İyelik)+İsim” cümle kalıpları.  Sıfatlar. Rusça’da sıfatların özellikleri. Kısa sıfatlar. Sayı Sıfatları (özellikleri , çeşitleri  ve oluşma yolları).  “İsim+Sıfat” cümlelerin olumlu ve olumsuz  kalıpları, “Zamir+Sıfat” cümlelerin olumlu ve olumsuz  kalıpları.  Zamirlerin Çekim Sistemi. “Zamir+İsim” kalıplarının çeşitli cümle  modelleri (olumlu ve olumsuz kalıplar).   rusça’da isim çekimi sistemi. 
 
RDE 203 Rus Edebiyatı I
6 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/ 4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: 18-19. 18 yy. edebiyatının  özellikleri.  Klasisizm dönemin başlıca edebi akımı gibi. V.K. Trediakovskiy ve Rus şiirinde reform. “Telemahida”. M. V. Lomonosov Rus halkının manevi gücünün  göstericisi gibi. M. V. Lomonosov yeteneğinin ansiklopedikliği. . M. V. Lomonosov tarafından  Rus şiirinin  ve  ilk Rus gramerinin yaranması. “Üç Stil” teorisi ve “Retorik” yapıtı. Lomonosov’un odaları. Rus klâsisizminin gelişmesinde  M. V. Lomonosov rolü.   A.P. Sumarakov -  Rus klâsisizminin teoriysen gibi. “O russkom yazıke, o stihotvorçestve”. Sumarakov’un dram ve şiir sanatı. Sumarakov Rus dergiciliğinin yaratıcısı gibi. A.D. Kantemir’in hicivleri. Sentimentalizm. N.M. Karamzin Rus sentimentalizminin ve Rus tarihi biliminin kurucusu gibi. “Bednaya Liza”.  N.İ. Novikov dergi yazarı gibi. Onun hicivleri. D.İ. Fonvizin ve onun hiciv şiirleri. Fonvizin’in dram sanatı ve düz yazısı. G.R.Derjavin ve odaları. Derjavin sanatında şiir ve şair konusu.
A.N. Radişev. “Puteşestviye iz Peterburga v Moskvu” yapıtı ve Radişev’in şiir sanatı.
İ.A. Krılov’un fablleri ve dram sanatı.   
       19 yüz yılın ilk yarısında Rus edebiyatının özellikleri. Rus edebiyatında romantizm ve realizm. Rus romantikleri ve V.A. Jukovskiy. Rus romantizminin önemi. Rusya tarihi ve dekabrist şairler: K. F. Pıleyev, A.A. Bestujev-Marlinskiy,A.İ. Odoyevskiy ve diğerleri. A.S. Griboyedov ve “Gore ot uma” komedisi. Komedinin konusu, karakterleri ve sanatsal özellikleri. A.S.Puşkin büyük Rus şairi gibi. Puşkin’de realizm. Rus edebi dilinin gelişmesinde Puşkin’in rolü. Puşkin’in şiir sanatı ve onun romantik poemleri. Şiirde roman türü: “Yevgeni Onegin”. Puşkin’in dram sanatı. “Boris Godunov” trajedisi. Puşkin’in düzyazı sanatı: “Malen’kiye tragedii” Puşkin sanatında tarih konusu, Petro, Yekaterina ve Pugaçev karakterleri.. “Kapitanskaya doçka” ve “Povesti Belkina”. M.Yu. Lermontov’un Rus şiir sanatında rolü. Erken yaratıcılığında romantik ögeler . “Smert’ poeta” şiiri. Poemeleri: “ Demon” ve“Mtsıri”. “Maskarad” dramı. Lermontov sanatında realizm ve onun “Geroy naşego vremeni” romanı. N.V.Gogol. Şartiliğin onun sanatında rolü. Peterburg hikayelerinin özellikleri. Gogol’un dram sanatı. “Mertvıye duşi” poemi ve onun önemi. Gogol’ün hiciv sanatı. N.A.Nekrasov’un hayatı ve sanatı. Nekrasov Rus hayatının şairi gibi. Nekrasov’un şiirlerinin Rus edebiyatında önemi.
 
RDE205. Çeviri –I (Rusça-Türkçe Temel Çeviri)
6 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/ 4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Kısa çeviri tarihi. Başlangıç düzeyinde çeviri kuramı ve uygulamaları. Eşdeğerlik sorunları. Metin türleri ve ilgili çeviri teknikleri. Teknik çeviriye kuramsal yaklaşımlar. Bilim, teknoloji ve belli başlı sanayileri konu alan metinlerin çevirisi. Sözcük dağarcığı geliştirme ve Rusça ile Türkçede sık sık birbirine karıştırılan sözcükler. Sözlükleri doğru ve yerinde kullanabilme. Sözcükleri dilsel ve durumsal bağlam içinde ele alma alıştırmaları. Alıştırmalar, sunuşlar, yazılı ödevler.
 
RDE 207 Edebiyatı Bilimi
3 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/  3 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Girişte Edebi eleştiri - özünde, bir sanat formu olarak kökeni ve sanatsal edebiyatının gelişimi bilimi. Beşeri edebiyat eleştirisinin yer. Diğer disiplinlerle ile etkileşimi. Edebi terminoloji ve farklı bilimsel okullarda belirsiz terimlerin yorumlanması tarihsel değişkenliği. Edebiyat eleştirisinin Kompozisyonu. Ana konular: Milli edebiyat (dünya edebiyat tarihinin öyküsü), edebi ve sanat eleştirisi, edebiyat kuramı. Tarihçilik, paleografi, metinsel bibliyografya. Edebiyat eleştirisinin metodolojik problemleri, yaptığı çalışmanın konusunu neden: doğuş özel doğasını anlamak, bir sanat formu olarak tarihsel gelişimi ve sanat edebiyat sosyal değeri yasaları.
 
RDE209 Sözlük Bilimi ve Sözlükçülük I
3 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Dilbilim kapsamında, sözlükçülük çalışmalarının başlangıcı hakkında bilgi verilir. Dünyadaki modern sözlükçülük anlayışları ve bu çerçevede meydana getirilen temel eserler örneklenir. Rus sözlükçülüğünün başlangıcı ve Eski Slav yazıların önemi ve değeri belgeler üzerinden anlatılır. Sözlük türleri, tek dilli, ,iki dilli, üç ve daha çok dilli sözlüklerin yazılması ve hazırlanması ve bunların yöntemleri üzerinde durulur.
 
RDE211 Dil Bilimine Giriş I
3 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Dilin tanımı ve özelliklerinin üzerinde durulması, dilin ortaya çıkışıyla ilgili teoriler, dilin yakin ilişkide bulunduğu bilim dalları, yapısına ve menşe’ine göre dil grupları, Slav dil grubu ve Hint-Avrupa Dilleri Teorisi. Dili anlaması. Dil ve mentalite bağlantısı. Dil sistemi (sesbilgisi, semantik, gramer, sentaks). Dilin tarihi. Dilin Oluşturması ve Gelişmesi. Dilinin tasnifi. Yazın teorisi.
 
RDE213 Türk - Rus İlişkileri I
3 AKTS kredisi III Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/ 3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Türklerin tarihi süreç içerisinde Ruslarla olan kültürel, eğitim, bilim ve ticaret gibi ilişkileri hakkında bilgiler. Eğitim, Ticaret, Bilim, Kültürel vb. konular.
 
RDE215 Gürcüce I
3 AKTS kredisi II. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/ 3 saat Seçmeli Ders Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Gürcü Alfabesinin, boğumlama fonetik kurallarını, kapanmalı ve çatlak, kapanmasız çatlak gibi sesli ve sessizler ve dilbilgisi kuralları.
 
RDE 221 Rusya Tarihi I
3 AKTS kredisi III. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus tarihi ve Rus kültürü, hayat felsefesi incelenecektir
 
RDE 223 Rusya Fedarasyonu’ndaki Türk Halkları ve Edebiyatları I
3 AKTS kredisi III Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli
DERSİN İÇERİĞİ: Rusya Federasyonu’nda yaşayan halkların tanıtımı ve oluşturdukları edebiyatların incelenmesi,
 
IV. YARIYIL
RDE202 Rus Dili IV (Morfoloji)
6 AKTS kredisi                                               IV. Yarıyıl - bahar, 2. Dönem
4 kredi/saat 4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Rusça söz dizim kurallarının pekiştirilmesi. Önek alan isim, sayı sıfatfiiller, edilgen sıfatfiiller, zamirler, edatlar ve bağlaçların cümle içinde kullanım özellikleri. Durum anlaması. Yelem. 1.Çekim. 2.Çekim.  İsimlerin 3. Çekimi (kurallar ve istisnalar). Fiiller.   Mastar  eki.  Yelemin Çekimleri: 1. çekim ve 2. çekim (kurallar ve istisnalar)  Şimdiki Zaman. “Zamir+Yelem (Şimdiki zaman)” cümlelerin olumlu ve olumsuz kalıpları.  Geçmiş Zaman. “Zamir+Fiil” cümlelerin olumlu ve olumsuz kalıpları.  “İsim+Fiil” cümlelerin olumlu ve olumsuz kalıpları.   “Olmak” fiilin özellikleri.  Gelecek Zaman.  Gelecek Zaman şekillerinin özellikleri ve çeşitleri. “İsim/Zamir + Yelem “cümle kalıpları. Yelem Sıfatı. Ulaç. Zarflar. Edat.
 
RDE 204 Rus Edebiyatı II
6 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: 19-20.yy Rus edebiyatı tarihi Rus Kültürü’nde önemli bir yer tutar. Edebiyat A.Gertsen’in ifadesiyle ‘’toplumun kürsüsüdür’’, o toplumsal ve kültürel düşüncenin gelişiminin yansımasıdır ve böylece Rus edebiyatı estetik Rus bilim adamları tarihini ve Rus filozoflarının tarihini sıkça bir araya getirir.
 
RDE 206. Çeviri –II (Rusça-Türkçe Temel Çeviri)
6 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rusça sözlü iletişimin temel öğeleri. Rusça telaffuzunu geliştirilmesi. Etkili konuşma ilkeleri ve konuşma becerisini geliştirme yöntemleri. Rus konuşma görgüsü ve kültürü. Sohbet ve konuşmaların tercümesi. İletinin hazırlanması, beden dilinin önemi, doğru sözcük seçimi ve Rus tarzında ses kullanımı. Kısa sunuşlar.
 
RDE208 Lingokültüroloji
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl -bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat 3 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Program 3 parçadan ibaret. I kısmı: İnsan – Dil – Kültür.Rusya Kültürel yayılma, Rusya kültürel ekoloji, Rusya kültürel bütünleşme, Rusya kültürel peyzaj, Rusya kültürel coğrafi geçmiş, Rusya kültür bölgeleri. II kısmı: Slav Dilleri: Tarih – Kültür – etnik grup. III kısmı: Dil - Slavların kültürünün bir ifade aracı ve kavraması.
 
RDE210 Sözlük Bilimi ve Sözlükçülük II
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Dilbilim kapsamında, sözlükçülük çalışmalarının başlangıcı hakkında bilgi verilir. Dünyadaki modern sözlükçülük anlayışları ve bu çerçevede meydana getirilen temel eserler örneklenir. Rus sözlükçülüğünün başlangıcı ve Eski Slav yazıların önemi ve değeri belgeler üzerinden anlatılır. Sözlük türleri, tek dilli, ,iki dilli, üç ve daha çok dilli sözlüklerin yazılması ve hazırlanması ve bunların yöntemleri üzerinde durulur.
 
RDE212 Dil Bilimine Giriş II
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Dilin tanımı ve özelliklerinin üzerinde durulması, dilin ortaya çıkışıyla ilgili teoriler, dilin yakin ilişkide bulunduğu bilim dalları, yapısına ve menşe’ine göre dil grupları, Slav dil grubu ve Hindi-Avropa Dilleri Teorisi. Dilin anlaması. Dilin ve zihniyetinin bağlantısı.Dil sistemasi (sesbilgisi, semantık, gramer, sentaks). Dilin tarihi. Dilin Oluşturması ve Gelişmesi. Dilinin tasnifi. Yazın teorisi.
 
RDE214 Türk - Rus İlişkileri II
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Türklerin tarihi süreç içerisinde Ruslarla olan kültürel, eğitim, bilim ve ticaret gibi ilişkileri hakkında bilgiler. Eğitim, Ticaret, Bilim, Kültürel vb. konular.
 
RDE216 Gürcüce II
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Gürcü Alfabesinin, boğumlama fonetik kurallarını, kapanmalı ve çatlak, kapanmasız çatlak gibi sesli ve sessizler ve dilbilgisi kuralları. Dersin amacı kelimelerin ve cümlelerin bağlantı usullerini, akustik fonetik kurallarını, vurgu ve tonlama usullerini öğretmektir.
 
RDE 222 Rusya Tarihi II
3 AKTS kredisi IV. Yarıyıl - Bahar, II. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus tarihi ve Rus kültürü, hayat felsefesi incelenecektir
 
RDE 224 Rusya Fedarasyonu’ndaki Türk Halkları ve Edebiyatları II
3 AKTS kredisi 4.Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli
DERSİN İÇERİĞİ: Rusya Federasyonu’nda yaşayan halkların tanıtımı ve oluşturdukları edebiyatların incelenmesi,
 
V. YARIYIL
RDE301 Rus Dili V (Sentaks)
5 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİSentaksın konusu. Sentaks ve dilin iletişim fonksiyonu. Sentaksın temel birimleri: tamlamalar ve cümleler. Tamlamalar iki ve daha fazla kelimenin anlamca bir bütün halinde eşitsizlik ilkesiyle tamlamaların türleri: dahili, gizli ve dış. Onların sınıflandırılması.  Tamlamalar arasındaki bağların türleri.
Cümle dilin bir sentaks   birimi   gibi. Cümlenin özellikleri: iletişim tamlığı, modallığı,  türeticiliği, topluluğu. Cümlenin türleri: basit ve bileşik. İletilen düşünceye göre cümlenin türleri: sade haber cümlesi, soru cümlesi ve emir, istek, arzu bildiren cümleler. Cümlede tonlamanın rolü.  Cümlelerde noktalama işaretleri.
Basit cümlenin yapısı. İki terkipli ve tek terkipli cümleler.  Tek terkipli cümlelerin türleri: ad cümle, fiil cümle. Tek terkipli  fiil cümlelerinin türleri: belirli şahıs, belirsiz şahıssız, genel şahıslı ve şahıssız cümleler. İkinci dereceli üyelerin katılımıyla basit cümleler: geniş ve geniş olmayan cümleler. Tam ve natamam cümleler. Çok üyeli basit cümleler.
Cümlenin gramer yapısı. Cümle üyeleri hakkındaki öğreti. Cümle üyelerinde hiyerarşi: baş ve ikinci dereceli üyeler. Özne ve yüklem. Özne ve onun ifade şekilleri. Yüklem ve onun ifade şekilleri. Yüklemin türleri ve fonksiyonu.
Cümlenin ikinci dereceli üyeler sayesinde genişletilmesi. Basit cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik cümle. Onun üç temel türü: bileşik özgür, bileşik tabi ve bağlaçsız cümleler.
Bileşik özgür cümleler  - bağlaçlar gramer anlamın ileticisi gibi. Tonlama, zamirler, yer zarfları bu ilişkiyi ileticileri gibi. Birleştirici, kıyaslayıcı ilişki, karşı konma ve ardışıklık.
Bileşik özgür cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik tabi cümleler:  baş ve asılı birimler ve onlar arasındaki anlam ilişkisi. Asılı birimlerin türleri. Bu tür bileşik cümlelerde birkaç türün bir arada kullanımı. Bileşik tabi cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bağlaçsız cümleler.  Bu tür cümlelerde tonlamanın fonksiyonu. Bağlaçsız cümledeki basit cümleler arasında ilişki türleri. Bağlaçsız cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik cümlede karma tür.  Başkasının konuşmasının aktarımında sentaktik özellik ve noktalama işaretleri.
 
RDE 303 Rus Edebiyatı III
5 AKTS kredisi 5. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Yirminci yüzyılın edebiyat süreci hakkında bütünsel bir görüş oluşturmak; Kişiliğin uyumlu gelişimine ders aracılığıyla yardımcı olmak;
 
RDE 305 Çeviri III (Rusça-Türkçe)
5 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Bu ders içinde kaynak dilde (Rusça) yazılmış olan bir metni sözlü ve yazılı olarak hedef dile (Türkçe) akıcı ve doğru bir şekilde çevirmek için gerekli olan temel kuram ve teknikleri kapsamaktadır. Dönem boyunca öğrenciler nefes alma, durma, telafuz, ifade etme gibi sesli okuma tekniklerini öğrenmekte ve uygulamaktadır. Aynı zamanda öğrencilere yazılı metinden sözlü çeviri yaparken yardımcı olacak okuduğunu anlama, ana fikri yakalama, hızlı okuma, dili analiz etme, kelime dağarcığını zenginleştirme ve açımlama gibi becerileri kazandırmaktadır. Ders öğrencilere yazılı metinden sözlü çeviri için uygulama olanağı sağlamakla birlikte, ardıl ve simultane çeviri dersleri için de bir temel oluşturmaktadır.
 
RDE307 Araştırma Yöntem ve Teknikler I
3 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat 3 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ: Bilim, Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Yöntem:; Bili msel Bilgiye Erişim (Alanyazın Tarama); Bilimsel Metinleri Okuma, Anlama ve Özetleme; Araştırma Yaklaşım - Desen ve Yöntemleri; Araştırma Problemi Nedir, Nasıl Belirlenir? raştırmalarda Örnekleme - Evren-örneklem- Nitel ve Nicel Örnekle eme Teknikleri; Bilimsel araştırmalarda Geçerlik ve Güvenirlik; Akademik Yazım - APA nedir? - Literatür Organizasyonu- Akademik Metin Organizasyonu; Bilimsel Etik ve Araştırma Etiği- Kaynak göstermenin in önemi ve anlamı; intihal (Aşırmacılık)
 
RDE 315 Gürcüce III
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Gürcü İsmi’nin kökü, kök sıkışması, kök kısaltması, sıkışan ve kısalan kökler, çekim ve çekim tipleri; Sıfatın vasıfları, hal ve ilgi sıfatlar hakkında bilgi vermek ve öğretmektir.
 
RDE309 Kompozisyon I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus dilinin yazı ve konuşma türlerini inceleme ve öğrencilerin Rusça konuşmasını geliştirmek.
 
RDE 311. Slav Halkları Tarihi
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Slavların hakkında tarihte ilk haberler. Slavlar kimdır? Slavların Doğu’ya dağılımı. Slav mitolojisi. Doğu ve Batı Slavları yazılı dilinin ortaya çıkması. Slav folkloru (Destanlar, masallar, şarkılar vs.). Slav edebiyatı görünümü. Eski Rusya Edebiyatı. Slavların kıpçaklarla savaşı. Rusya'da Tatarlar. Moskova çarlığının ortaya çıkması. Batı Slavlar tarihi.
 
RDE313 İşlevsel Stilistik I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Üslupbilim Genel Dilbilimin bir kolu olarak incelenmektedir. Üslupbilim arzu edilen ifadelerin dile getirilmesi için dilin kullandığı araçları inceler, iletişimin pragmatik yönlerini ortaya koyar. Dilin sözlü ve yazılı fonksiyonel türlerini ele alır. Üslupbilim’in zorunlu ve seçmeli özellikler arasındaki bağıntıları araştırır.
Kelimeler bilimi üslup kuralları: kelimenin anlam incelikleri, dilde eşanlamlı, karşıt anlamlı, çok anlamlı kelimenin üslup kullanması. Dilde zamanlı geçmiş ve yeniden gelen kelimelerin üslup kullanması. Dilde yabancı kelimelerin üslup derecesi. Dilde deyimlerin üslup kullanması. Dilde kelime mecazı bir tabir. Sesbilgisi:  ses kanunlarının anlaması, dilinin sada ve harflerin ahengi. Çeşit konuşmalarının sesbilgisinin üslup kanunları.
 
RDE 317 Rus Arşiv Belgeleri Araştırma-İnceleme I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rusya Arşiv ve Kütüphane Bilimi. Rus tarihi kaynakları. Rus edebiyatının gelişimi. Eski Rus edebi dilinin özellikleri. Tarihi elyazmalar yazarların şahsiyetleri. Rus kroniklerin içerikleri. Rus kroniklerin türleri.
 
RDE 319 Rus Lehçeleri ve Ağızları I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus diyalektolojisinin anlamlarını incelemek
 
RDE 321 Rus Kültürü
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus kültürü ve Rus sosyal yaşamının öğretilmesi ve dil-edebiyata yansımalarının incelenmesi.
 
RDE325 Rus Dili Tarihi I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Rus dili tarihi ve onun amacı ve konusu. Rus dilin tarihi ile ve onun yıllar devamında öğrenmesi hakkında kısa tanışma.  Eski zaman Rus halklar ve kadim Rus dilin kurulması. Rus milletinin meydana getirmesi. Kadim Rus dilin fonetik sistemi. [(X—XI yy.) Tüm Slav Dilinin Kadim Rus Diline katkısı, değişmesi ve geliştirilmesi. (XII—XVI yy.) Gramer sistemin tarihi tüm meseleleri. Rus Dilinin tarihinde sentaks oluşması. Eski Rus Edebiyatı ve Yazılı kaynakları. İlk Rus alfabesi. Eski Slavlar. Moğol Tatar istilası. Rus devletinin yaranması, Rus kilisesinin bölünmesi, Rus imparator ve çariçeleri, 18. yy Rusya’sının bilim ve sanat dünyası. Rusya Fransa savaşı gibi konulara değinilerek bu yıllar içerisinde sanat ve kültürün gelişimi ve tarihi olayların izleri konuları takip edilecektir.
 
RDE 327 Türk Rus Edebiyatı Etkileşimi I
4 AKTS kredisi V. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Türk ve Rus Edebiyatının edebiyat bilimi, metodolojik yaklaşımlardaki benzerlikleri, metin çözme metotları, Rus ve Türk Edebiyatçılarının etkileşimi v.b. konular.
 
VI. YARIYIL
RDE302 Rus Dili (Sentaks) VI
5 AKTS kredisi VI. Yarıyıl -bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ. Sentaksın konusu. Sentaks ve dilin iletişim fonksiyonu. Sentaksın temel birimleri: tamlamalar ve cümleler. Tamlamalar iki ve daha fazla kelimenin anlamca bir bütün halinde eşitsizlik ilkesiyle tamlamaların türleri: dahili, gizli ve dış. Onların sınıflandırılması.  Tamlamalar arasındaki bağların türleri.
Cümle dilin bir sentaks   birimi   gibi. Cümlenin özellikleri: iletişim tamlığı, modallığı,  türeticiliği, topluluğu. Cümlenin türleri: basit ve bileşik. İletilen düşünceye göre cümlenin türleri: sade haber cümlesi, soru cümlesi ve emir, istek, arzu bildiren cümleler. Cümlede tonlamanın rolü.  Cümlelerde noktalama işaretleri.
Basit cümlenin yapısı. İki terkipli ve tek terkipli cümleler.  Tek terkipli cümlelerin türleri: ad cümle, fiil cümle. Tek terkipli  fiil cümlelerinin türleri: belirli şahıs, belirsiz şahıssız, genel şahıslı ve şahıssız cümleler. İkinci dereceli üyelerin katılımıyla basit cümleler: geniş ve geniş olmayan cümleler. Tam ve natamam cümleler. Çok üyeli basit cümleler.
Cümlenin gramer yapısı. Cümle üyeleri hakkındaki öğreti. Cümle üyelerinde hiyerarşi: baş ve ikinci dereceli üyeler. Özne ve yüklem. Özne ve onun ifade şekilleri. Yüklem ve onun ifade şekilleri. Yüklemin türleri ve fonksiyonu.
Cümlenin ikinci dereceli üyeler sayesinde genişletilmesi. Basit cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik cümle. Onun üç temel türü: bileşik özgür, bileşik tabi ve bağlaçsız cümleler.
Bileşik özgür cümleler  - bağlaçlar gramer anlamın ileticisi gibi. Tonlama, zamirler, yer zarfları bu ilişkiyi ileticileri gibi. Birleştirici, kıyaslayıcı ilişki, karşı konma ve ardışıklık.
Bileşik özgür cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik tabi cümleler:  baş ve asılı birimler ve onlar arasındaki anlam ilişkisi. Asılı birimlerin türleri. Bu tür bileşik cümlelerde birkaç türün bir arada kullanımı. Bileşik tabi cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bağlaçsız cümleler.  Bu tür cümlelerde tonlamanın fonksiyonu. Bağlaçsız cümledeki basit cümleler arasında ilişki türleri. Bağlaçsız cümlenin sentaks açısından incelenmesi. Bu tür cümlelerde noktalama işaretleri.
Bileşik cümlede karma tür.  Başkasının konuşmasının aktarımında sentaktik özellik ve noktalama işaretleri.
 
RDE 304 Rus Edebiyatı IV
5 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus Edebiyatı tarihinde ekoller, akımlar ve edebiyat teorileri tanıtılıp, bu teoriler ve akımlar ekseninde verilmiş eserler ile yazarları hakkında bilgiler verilecektir. Edebi eserin yapısı, sistemi ve sanatsal edebiyatın tarihsel gelişiminde eserlerin fonksiyonlarının yöntemleri hakkında fikir oluşturmak, Edebiyat teorisinin üniversite öğretimi alanında kullanım olanakları hakkında örnekler verilecek;
 
RDE 306. Çeviri III (Rusça-Türkçe)
5 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Yazılı tercümelerin türler ve özellikleri. Yazılı tercümelerin kültürü. Sanatsal tercüme. Mecaz ve deyimlerin tercümesinde eşdeğerlik sorunları. Ünlemlerin tercümesi. Uslüp eşdeğerligi sorunları.  Gazetecelik tercümeleri. İş dili. Resmi evrak, talimat, kanun vs. tercümelerinin özellikleri. Alıştırmalar. Pratik çeviri.
 
RDE316 Gürcüce IV
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Sayı, Sayı ve Sıfat’ın çekimi; İşaret, Şahıs, belgisiz, Soru, İyelik Zamirleri ve çekimleri hakkında bilgi vermek ve öğretmektir.
 
RDE310 Kompozisyon II
4 AKTS kredisi VI Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus dilinin yazı ve konuşma türlerini inceleme ve öğrencilerin Rusça konuşmasını geliştirmek
 
RDE312 Türk – Slav İlişkileri
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: İlk Türk-Rus temasları. Rus-Türk karşılıklı kültürler etkileri. Rusça’da Türkçe’den söz alıntıların tahlili. Rusya ve Tatarlar. Rusyanın Kazan ve Astrahan politikası. Rusların Sibirya fethi. Rusya ve Kırım Hanlığı arasındaki ilişkiler. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi.
 
RDE314 İşlevsel Stilistik II
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - İlkbahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Kelime yapmasının üslubu. Edebiyat ve gazeteci konuşmasında ifade kuvveti kelime yapması. Söz bölüklerinin üslubu. Sentarks üslubu. Üslup Biliminin amaç ve vazifeleri. Üslup Biliminin bölümleri. Rus edebi dilinin katmanlaşmasında  ektralenguistik ve intralenguistik faktörler dilin fonksiyonu. Dilin ve konuşmanın üslubu.  Yazarın üslubu ve üslubun diğerlerince (okurca)  algılanışı. Kitap dilinin genel özellikleri ve Rus edebi dilinde  kitap dilinin fonksiyonel-üslûbu alanı. Bilimsel üslubun dil elemanlarının yönlendirilmesinde temel prensipleri. Terimlerin ve genel kullanılan kelime hazinesinin bilimsel üslupta yeri.   Bilimsel dilin sentaksı. Bilimsel dilin tür çeşitleri.  İş konuşmalarında kullanılan üslup ve dil elemanlarının amaca uygun kullanımı. Bilimsel üslupla ortak ve farklı yönleri. İş konuşmasını sentaktik özellikleri. Konuşma standardı kavramı. Kalıp ifadelerin yeri. İş konuşmasının kelime hazinesi. İş konuşmaları ve defterdarlık. İş konuşması  dilinin türleri. Basın yayın dilinin temel prensipleri. Toplumsal-siyasi kelime hazinesinin özelliği. Bu türün üslûbu özellikleri. Basın yayın dilinin türleri. Edebi dilin kendine özgü yapısı ve fonksiyonları. Dil elemanlarının temel prensipleri. Edebi dilde diğer üslupların kullanım nedenleri ve yolları. Düz yazı ve şiir dilinin özellikleri. Kelime hazinesi bakımından üslûbu inceleme.   Konuşma dilinin genel özellikleri. Konuşma elemanlarının konuşma dilinde kullanım şekli.
  
RDE 318. Rus Edebiyatı Tiyatro ve Sinema Metinleri
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Kroniklerin Modern Rusça'ya tercümelerinde okuma. Eski ve Modern Rusçanın dil değişik ve farkların gösterilmesi. Sözcük yapısının analizi. Tarihi olayaların analizi. Mahkeme’deki kayıt yazıları. Eski Rus iş dilinin özellikleri. Mahkeme’deki yazılları türler ve içerikleri.
 
RDE 320 Rus Lehçe ve Ağızları II
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus diyalektolojisinin anlamlarını incelemek
 
RDE 322 Batı Edebiyatı
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Dersin hedefi ve amacı: Batı edebiyatı kavramının ortaya çıkmasına yol açan gelişmeler, Batı'da Rönesans döneminde eski Yunan ve Latin edebiyatlarıyla bağlar kurulması ile dünya ölçeğinde bir edebi hareketliliğin başlaması, Rönesans dönemi edebiyatı, batı edebiyatının dünyayı etkileme gücüne ulaşması.
Kursun amacı: Edebiyat öğrencilerinin batı etkisinde gelişen Batı edebiyatında meydana gelen değişikliklerini, arka planını tanımalarını ve Batı edebiyatındaki değişimin alt yapısını daha yakından anlayabilecek bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamak.
 
RDE 324 Rusya Arkeolojisi
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rusya arkeolojisinin temel unsurlarının ortaya konması.
 
RDE326 Rus Dili Tarihi II
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - İlkbahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ. Rus dili tarihi ve onun amacı ve konusu. Rus dilin tarihi ile ve onun yıllar devamında öğrenmesi hakkında kısa tanışma. Rus halkının edebiyat Dili (X — başı XIV yy.). Rus halkının edebiyat dili (XIV — ortası XVII yy.). Rus milletinin ortaya çıkış devrinde edebiyat dilinin oluşması (XVII ortalarında —XVIII yy. ortalarında.). Rus Edebiyat Dilinin kurallarının ortaya çıkması(XVIII ortası —XIX yy. başı); Rus Halkının Edebiyat Dili (XIX ortası —günümüz).
 
RDE 328 Türk Rus Edebiyatı Etkileşimi II
4 AKTS kredisi VI. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Türk ve Rus Edebiyatının edebiyat bilimi, metodolojik yaklaşımlardaki benzerlikleri, metin çözme metotları, Rus ve Türk Edebiyatçılarının etkileşimi v.b. konular.
 
VII. YARIYIL
RDE401 Rus Dili VII (Metin Yorumlama)
6 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/saat4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Edebiyat Dil ve Edebiyat metin. İlim dilbilimsel analizinin amacı. Edebiyat metini analizi, dilbilim ve üslup yapısı. Metini okuması, anlaması ve analizi. Edebiyat metin: içerisi ve diş yapısı. Metin ve edebiyat metin anlaması. Edebi metin ve Edebiyat eser. Edebiyat dünyası. Edebi metnin esas kısımları: içindekiler ve şekli. Metnin dil özellikleri
 
RDE 403 Rus Edebiyatı V
6 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus Edebiyatı tarihinde ekoller, akımlar ve edebiyat teorileri tanıtılıp, bu teoriler ve akımlar ekseninde verilmiş eserler ile yazarları hakkında bilgiler verilecektir. Edebi eserin yapısı, sistemi ve sanatsal edebiyatın tarihsel gelişiminde eserlerin fonksiyonlarının yöntemleri hakkında fikir oluşturmak.
 
RDE413 Rus Gazeteciliği I (Basın – Yayın)
3 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Öğrencilerle tanışma; dersin amacının, içeriğinin, nasıl işleneceğinin ve referans kitaplarının tanıtılması; öğrenci sorumluluklarının belirtilmesi. Rus Gazetenin doğuşu ve geleneksel gazeteciliğin gelişimi. Haber kavramı, haber çeşitleri, haberciliğin ilkeleri, haberin önemi ve özellikleri. Baskı teknikleri ve gelişimi. Basının siyasal çerçevesi; gazetecilik, kamuoyu ve demokrasi arasındaki ilişkiler. Basın özgürlüğü, sansür, Rusya’da basının yasal çerçevesi.
 
RDE 409 Karşılaştırmalı Edebiyat I
3 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Edebi akımlar, aynı görüşte olan sanatçıların bir araya gelerek, belirledikleri ilkeler doğrultusunda yapıt ortaya koymalarıyla ortaya çıkmış edebi anlayışlardır. Edebiyat akımlarının oluşmasında toplumsal değişmeler ve gelişmeler, bilimsel ve teknolojik yenilikler, bireysel özelliklerdeki farklılaşmalar etkili olmuştur.
 
RDE 411 Eski Rus Dili I
3 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Eski Rus Dilinin Oluşum Evreleri, Rus dilinin tarihsel süreçte nasıl geliştiği vb. konular.
 
RDE417 İş Rusçası
3 AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Resmî dilinin üslup özelliği: Dil ve konuşma, resmi dilin özellikleri. Resmî yazıların kuralları: resmî yazıların metin kuralları, resmî yazıların dilbilgisi kuralları. Kançılarya işlemleri: resmî yazı yapısı, ticarî yazı yapısı. Resmî mektupların dili ve stili. Konuşma etiketi. Resmî ve Memuriyet konuşması. Resmî görüşme.
Üslup Biliminin amaç ve vazifeleri. Üslup Biliminin bölümleri. Rus edebi dilinin katmanlaşmasında ektralenguistik ve intralenguistik faktörler dilin fonksiyonu.
 
RDE419 Rus Mitolojisi
3 AKTS kredisi VII.yarıyıl /Güz 1. Dönem
3 kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Eski Rus tanrı, kahraman ve tanrıların oğulları, Rus mitler ve hikâyeler, Sözlü halk anlatıları, efsaneler, Rus destanları, Çok eski çağlardaki savaşlar, afetler.
 
VIII.YARIYIL
RDE402 Rus Dili VII (Metin Yorumlama)
6 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - İlkbahar, 2. Dönem
4 kredi/saat4 Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİGİ. Edebiyat Dil ve Edebiyat metin. İlim dil bilibsel analizın amacı. Edebiyat metini . Metinin Dil kurumu. Tümce. Edebiyat Metinin semantık yapısı. Metinin yorumlamasın tipleri: dil mülahazası, sırayla metin analizı. Şiir yorumlaması: vezin, ritimi, kafiye. Edebiyat metinin ses yapısı: ses, hece, tümce, vurgu, tonlam.Şiir fonetisi: yarım kafiye, aliterasyon, ses taklibi. Semantik, Üslup ve Kültürel bakışı.
 
RDE 404 Rus Edebiyatı VI
6 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
4 kredi/4 saat Zorunlu Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Rus Edebiyatı tarihinde ekoller, akımlar ve edebiyat teorileri tanıtılıp, bu teoriler ve akımlar ekseninde verilmiş eserler ile yazarları hakkında bilgiler verilecektir. Edebi eserin yapısı, sistemi ve sanatsal edebiyatın tarihsel gelişiminde eserlerin fonksiyonlarının yöntemleri hakkında fikir oluşturmak.
 
RDE414 Rus Gazeteciliği II
3 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ:
1.Rus Gazetecilik ve toplum arasındaki ilişkiler, haber sosyolojis
2.Yoğunlaşma, tekelleşme ve gazetecilik pratiklerine etkileri
3.Basın işletmeciliği ve basının siyasal ekonomisi
4.Uluslararası iletişim, haber ajansları, haberin serbest dolaşımı ve kültürel etkileri
5.Yeni iletişim teknolojileri ve gazetecilik meslek pratiklerindeki değişiklikler
6.Rus Gazetecilerin çalışma koşulları ve örgütlenme
7. Rus Gazetecilik etiği, özdenetim, basın konseyi
 
RDE410 Karşılaştırmalı Edebiyat II
3 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3  kredi/3 saat Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Bir ülke edebiyatı başka edebiyatlarla ve başka sanat dallarıyla ilişkisi içinde ele alınırsa, daha iyi değerlendirilmiş olur. Hedefimiz, bu program aracılığıyla hem Rus Edebiyatını daha iyi tanımak, hem de Türk Edebiyatı ile dünya edebiyatları ve kültürü arasındaki bağıntıları incelemektir.
 
RDE412 Eski Rus Dili II
3AKTS kredisi VII. Yarıyıl - Güz, 1. Dönem
3 kredi/saat3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ. Eski Rus Dilinin Oluşum Evreleri, Rus dilinin tarihsel süreçte nasıl geliştiği vb. konular.
 
RDE418 Mesleki Rusça
3 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat 3 Seçmeli Ders
DERSİN İÇERİGİ: Dilin ve konuşmanın üslubu.  Yazarın üslubu ve üslubun diğerlerince (okurca)  algılanışı. Kitap dilinin genel özellikleri ve Rus edebi dilinde  kitap dilinin fonksiyonel-üslûbu alanı. Bilimsel üslubun dil elemanlarının yönlendirilmesinde temel prensipleri. Terimlerin ve genel kullanılan kelime hazinesinin bilimsel üslupta yeri.   Bilimsel dilin sentaksı. Bilimsel dilin tür çeşitleri.  İş konuşmalarında kullanılan üslup ve dil elemanlarının amaca uygun kullanımı. Bilimsel üslupla ortak ve farklı yönleri. İş konuşmasını sentaktik özellikleri. Konuşma standardı kavramı. Kalıp ifadelerin yeri. İş konuşmasının kelime hazinesi. İş konuşmaları ve defterdarlık. İş konuşması dilinin türleri. Basın yayın dilinin temel prensipleri. Toplumsal-siyasi kelime hazinesinin özelliği. Bu türün üslûbu özellikleri. Basın yayın dilinin türleri. Edebi dilin kendine özgü yapısı ve fonksiyonları. Dil elemanlarının temel prensipleri. Edebi dilde diğer üslupların kullanım nedenleri ve yolları. Düz yazı ve şiir dilinin özellikleri. Kelime hazinesi bakımından üslûbu inceleme.   Konuşma dilinin genel özellikleri. Konuşma elemanlarının konuşma dilinde kullanım şekli.
 
RDE420 Rus Edebiyat Ekolleri
3 AKTS kredisi VIII. Yarıyıl - Bahar, 2. Dönem
3 kredi/saat Seçmei Ders
DERSİN İÇERİĞİ: Edebi akımlar, aynı görüşte olan sanatçıların bir araya gelerek, belirledikleri ilkeler doğrultusunda yapıt ortaya koymalarıyla ortaya çıkmış edebi anlayışlardır. Edebiyat akımlarının oluşmasında toplumsal değişmeler ve gelişmeler, bilimsel ve teknolojik yenilikler, bireysel özelliklerdeki farklılaşmalar etkili olmuştur.
Edebiyat inceleme yöntemleri bağlamında değişik edebiyat akımlarına ait metinleri dönem özellikleri ve zaman üslubu perspektifinden incelemek dersin birincil amacıdır. Ancak bunun gerçekleştirilebilmesi için öğrenciye belirli bir altyapı aktarımı amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle dönem üslubu ve zaman üslubu kavramları üzerinde durulmaktadır ve bu kavramlar bağlamında Alman edebiyat tarihinin değişik ekolleri incelenmektedir. Bu kavramların daha iyi anlaşılması için karşılaştırma yönteminden yararlanılmaktadır. Daha sonra bu dönemlere ait edebi metinler edebiyat incelemesi metoduyla yorumlanmaktadır.